Nakhla Mizo

A Nakhla Mizo az ismertebb vízipipások körében már igen jól csengő név lett és igen népszerűvé vált. A Mizo szóról nekünk persze a hazai polcokon kapható tejmárka jut eszünkben, azonban Egyiptomban a prémium, felső kategóriás dohány ugrana be.

A Nakhla cég azért hozta létre a már meglévő termékcsaládjai mellett a Mizot, mert fel akarta venni a versenyt a ‘modern’ mosott, felső kategóriás dohányokkal mint például az Al Fakher, Starbuzz, Fantasia, Al Masah és még sorolhatnám. Azonban a Nakhla cég által létrehozott Mizo családban nem csak a prémium minőség, mosott dohány található meg, hanem ötvözték a tradíciókat. Így egy igen jó minőségű és különleges vízipipa dohány termékcsaládot sikerült alkotniuk.

 

VizipipaBlog írta:

A Nakhla márkáról már bizonyára hallottatok és olvashattok róla a megfelelő menüpont. Most a Nakhla egyik termék családjáról, a Mizo-ról lenne szó. A cég felismerte annak szükségességét, hogy prémium kategóriában is szembe szálljanak a konkurenciával. Egyre nagyobb térhódítást nyert ugyan is a külföldi piacon a nedves, mosott amerikai felső kategóriás vízipipa dohányok

Bővebben itt: El Nakhla Mizo

VizipipaFan írta:

A Mizo a Nakhla dohány márkán belül képez egy termék családot. A cégnek ezzel a célja a prémium, felső kategóriás nyugati vízipipa dohányokkal való konkurencia felállítása volt. Összességben sikerült is. Egy olcsó és Al Fakher-el közel azonos minőséget hoztak. Igaz még szegény az íz skála, viszont ez még bővülhet.

Végül pedig dohánytesztek:

Nakhla Mizo rágó

Nakhla Mizo Cseresznye, Cherry

  • Beszerezhetőség: Egyre több helyen lehet kapni. Van 50g-os kiszerelésbe.
  • Aprítottság: Közepesen aprított. Jellemző, hogy itt-ott van nagyobb darab, azonban ez nem jellemző.
  • Ízek: Menta, Cseresznye, Szőlő, Guava, Őszibarack, Alma, Málna és Rágó. Sajnos útóbbi kettő nem kapható hazánkba még.
  • Nedvesség: Közepesen nedves, ámbár nem olyan sima Nakhla szinten! Megközelítőleg mint az Al Fakher. Tehát nem lehet erre panasz.
  • Füst: Nem lehet panasz rá. Ha kellő hőt adunk neki hatalmas felhőket eregethetünk anélkül, hogy komolyabban beszédülnénk vagy elkezdene kaparni.
  • Íz: Édeskés cseresznyés-meggyes ízű. A sima Nakhla cseresznyés dohány után egy markáns és kesernyés cseresznye ízre számítottunk, azonban meglepődtünk. Nagyon kellemes, édeskés cukorkához hasonlító íze van.
  • Tömés hossz: Sima kerámiába 1óra körül, vortex vagy phunnel kerámiába pedig 2 vagy akár 3 óráig is adja a kellemes, erősen érezhető ízt.
  • Körülmények: Cocobrico természetes szén, Phunnel kerámia, Khalil Mamoon vízipipa, Razan Szultan szívócső.

Összesítésben 7,5/10 pontot kap a kellemes édeskés íze miatt.

Nakhla Mizo Görögdinnye

A Nakhla cég prémium kategóriás dohánya  a Mizo, véleményem szerint azt a réteget célozza, aki a minőségi dohányokat kedveli, de esetleg sokallja az árat. Gondolok itt az Al Fakher rajongókra. Jelen tesztben a Nakhla cég görögdinnye ízesítésű dohányával szeretnék kicsit  részletesebben foglalkozni. Az 50 gr-os kiszerelésű dohány esztétikus csomagolásban, és ami nem elhanyagolható, aromazáróan kerül a kezünkbe, egyik oldalán arab, a másik oldalán az egyszerű embernek is értelmezhetően angol feliratokkal, és a lustábbaknak jól szembetűnő fényképpel, ami egyértelművé teszi, mit is rejt a doboz. Az aromazárás olyan jól sikerült, hogy az általam vizsgált dobozból a celofánon keresztül szinte semmi illatanyag nem szivárog ki. A doboz keskenyebbik oldalán precízen ISO és amerikai mértékegységek szerint is fel van tüntetve tartalmának tömege, mely a saját itthoni konyhai mérlegem szerint – ha a doboz súlyát is beleszámolom, akkor is a tűréshatáron belül van, bőven meghaladja az 50 gr-ot/54gr/ a csomagolás kinyitása után újabb kellemes meglepetés ér!

Megcsap az igen intenzív, de nagyon kellemes görögdinnye illata.A látvány is igen kellemes, mert 1 esztétikus színes aromazáró csomagolást láthatunk, mely reklámhordozó is egyben. Fel vannak rajta tüntetve a Mizo család termékei. A csomagolás nagyon jónak mondható, mert egyetlen csepp melaszt sem enged át. Miután a hegesztett nylon fóliát eltávolítjuk, ismerős kép tárul elénk. Celofánba csomagolva elénk tárul vágyaink tárgya a pirosa, inkább bordó színű erősen melaszosnak látszó /a hagyományos Nakhlától nem megszokott/ vízipipa dohány. A csomagolás teljes eltávolítása után intenzív már-már tolakodó görögdinnye illat lepi el a helységet. Gazdagon nedves jól aprított sötét piros egyenletes méretű nagy és vastag daraboktól mentes dohány képe tárul elénk. Viszonyítva az Al Fakher dohányhoz, kevesebb a melasz, kicsivel nagyobbak a darabok.

Tömés közben a kezet szinte befogja a melasz és érezhető, hogy nem csak nedvesítőt, de valószínű jelentős mennyiségű mézet is keverhettek bele, mert erősen ragad.

Tömés, fólia felhelyezés, és szénizzítás után, jöhet a teszt! 3-4- szívás után indul a füst./Ez jó jel!/ 8-10szívás után intenzívvé-sűrűvé válik, és az íz is tökéletesen érezhető. Álljunk meg itt egy kicsit. Amikor indul, kezd izzani a dohány már halványan érezhetővé, válik a görögdinnye íze, de mintha cukorral kevert dinnyehéj lenne a kerámiában. A füst mennyiségének erősödésével az íz is változik, és amikor a maximumot eléri az íz világ is jelentősen változik! Sűrű tömény /Al Fakert  idéző / füst mellett nagyon finom szinte teljesen a gyümölcsre emlékeztető ízt kapunk, / kicsit dinnyecukor utánérzéssel, főleg az utóízre gondolok kifújás után/, mely a pipázás szinte teljes tartama alatt egységes, nem akar fogyni.
Sokáig jól élvezhető komoly füstmennyiség párosul itt kellemes egészen valós ízzel. A tömés vagy nagyon jól sikerült, vagy a dohány kiváló, mert nem ég meg/ talán a jelentős mennyiségű melasznak köszönhetően/, sokáig élvezhető, úgy az íz, mint a füst látványa és illata, melyet tesztelő partnerem figyelt. A füst illata is a görögdinnyét idézi, bár kicsit dinnyecukor hatást kelt. Semmi kellemetlen illat nem érezhető a teszt teljes tartama alatt.

Összegzésül:
Esztétikusan csomagolt, piacképes és nem utolsó sorban vetélytárs dohányt /Al Fakher / tesztelhettünk, mely kiváló állagával, bő füstjével, remek valóságos ízével, és nem utolsó sorban piacképes árával, a tesztelőt meggyőzte róla, hogy érdemes a fenn említett dohánycsalád többi tagját is kipróbálni.
Minden tisztelt vízipipás társamnak bátran ajánlom! /akinek nem jön, be attól szívesen átveszem!/

Végezetül a tesztkörnyezetről:

KM Trimetal
vortex kerámia
razan mosható szívócső
extra vastag fólia / koncentrikusan 4 sorban lyukasztva közepesen vastag varrótűvel/
coco-coal természetes szén

Értékelés számokkal:
csomagolás : 10/7
bár esztétikus, de ez a dohány nem csak sima papírdobozt érdemelne celofánnal, hanem talán kicsit esztétikusabb műanyag dobozban még piacképesebb lehetne

aromazárás: 10/8,5
nagyon jól tartja az aromát, és külön plusz, a belső csomagolás reklámfelületté alakítása

aprítottság: 10/8,5
jól,egyenletesen aprított, mentes a nagyobb durva daraboktól

nedvesség: 10/9
kiválóan nedvesített dohány, nem kapar, nem ég meg

íz: 10/9
valósághű, kellemes, intenzív tartós íz

füst: 10/9,2
hamar induló, tartós egyenletes sűrű füstöt adó dohány

Összefoglalásként:

Akár kezdő akár profi vízipipásoknak bátran ajánlom a terméket, mely nem üt nagyot, kellemes ízű, esztétikailag is élményt nyújtó dohány.

Tesztet írta: Mátay Ákos
Vizipipaforum.com – Akoska60