Nakhla termékcsaládok

A Nakhla közel 100 éve kezdett vízipipa dohányokat készíteni. Ezalatt az évszázad alatt folyamatosan fejlesztette és bővítette a dohányait. Ma már több mint 9 termékcsaláddal és 45 ízzel van a világpiacon az a márka.

A tradíciós ízeket a különleges gyártási módszerükkel érik el, mely oly népszerűvé is teszi a Nakhla vízipipa dohányokat. A készítés során felhasználják a majdnem 100 éves tapasztalatukat és így szinte garantált a kiváló minőség.

 

Készítése során kizárólag a legkiválóbb minőségű dohány leveleket használják fel, legjobb aromák és melasz felhasználásával készül és így garantálják a kiváló termékeiket, vízipipa dohányaikat.

Jelenleg 9 termékcsaláddal képviselteti magát a márkát a dohány a piacon. Ezek a:

Non flavor: Ízesítetlen dohányok, melyek a legősibb tradicionális vízipipázáskor kerül elő. Csak a nyers dohány íze érezhető, kezdőknek semmiképpen nem ajánlanánk.

Fakhfakhina: Olyan különlegességek vannak ebben a kategóriában, mint például a Rózsa, citrom, kávé, mangó és narancsos vízipipa dohány.A Nakhla egyik vegyes gyümölcse is ide tartozik. Sötétes – feketés dobozáról jól felismerhető és az erdei gyümölcsös ízével mindenkit levesz a lábáról.

Sherazad: ‘Seherezádé’ ahogy nálunk szokták kiejteni elég gyakran. A többi márkától eltérően más az eljárás picit. Erős fűszeres ízek tartoznak ide, mint például a kardamon, a fahéj, Earl Gray teás ízű dohány vagy a közkedvelt csoki-menta gyári mix.

Two Apple: Igen, a kétalmás ízesítést nevezhetjük is Egyiptom ízének. Az ott élő idősek mind – mind ezt az ízesítést kedvelik a legjobban és ez is fogy nagyon náluk. Nem is nehéz megszeretni a Nakhla kétalmás ízeit, mivel a néhol tolakodó ánizsos beütés nagyon kellemessé teszi.

Classic Flavor: Klasszikus ízek vannak itt, mint például az eper, menta, az egyalmás, barack, normál vegyes gyümölcs. Ezeket már szinten mindenki kóstolta és sokak szerint a menta a leginkább kiemelkedő.

El Nakhla: Ide olyan ízek tartoznak, amiket nagy szeretettel gyárt a cég és különleges figyelmet kapnak. Így erős íz és még inkább kiváló minőség jellemzi ezeket az ízeket. Cseresznye, sárgadinnye, kókusz, mandarin, banán, kóla is ide tartozik.

Tropicana: Külön termékcsaládot kapott, mivel igen egyedi ízzel rendelkező dohányról van szó. Sajnos csak egy ízben kapható. Ez értelemszerűen a Tropicana. Egy ananászos, picit koktélos beütésű, elég édes ízhez lehetne legjobban hasonlítani.

Nakhla Mizo: A cég történelme során többször rukkolt elő újdonságokkal és folyamatosan figyelte az igényeket, hogy milyen újdonságra is van szüksége a vízipipásoknak. A 20. század legvégén és a 21. század elején igen nagy népszerűségre tettek szert a mosott, prémium kategóriás dohányok. A Nakhla eddig arra törekedett, hogy elérhető áron biztosítson minőségi vízipipa dohányt, azonban kiderült: Igény van a prémium, felső kategóriás dohányokra is a piacon. Főként amerikai cégek árulták a prémium minőséget és  bizony elég magas áron. (Ezek a márkák a Starbuzz, Tangiers, Fantasia, Rommann, stb.) Ezekre válaszul gondolta a cég, hogy piacra dobják a saját, új termékcsaládjukat, ami a Mizo nevet kapta. Egyszerre ötvözi a prémium kategóriás dohányok tulajdonságait, a tradicionális ízvilágot és a megfizethető árat. Remekül sikerült ezt a három tényezőt a lehető legjobb arányban egyesíteni.

El Basha: Igen egyedi ez a termékcsalád. A cég mint már fentebb említettem a tradicionális dohánykészítés híve. Emiatt nem is szokták ‘mosni’ a dohányt, tehát nem csökkentik a nikotin tartalmát. Azonban az El Basha család termékeit külön mossák, áztatják, hogy a lehet legkevesebb nikotint tartalmazza. Ilyen ízei például a szőlősek, a karamel, kapucsínó és a jázmin.

 

Egy érdekesség a Nakhla szóról:

A Nakhla meteorit 1911. június 28-án, az egyiptomi Nakhla (Alexandria közelében) mellett lehullott marsi meteorit, a róla elnevezett nakhlitok első ismert példánya. Földet érése előtt a levegőben darabjaira esett szét, összesen mintegy negyven darabját találták meg, közülük a legkisebb mintegy 20 grammos, a legnagyobb 1813 grammos volt, fellelt anyag össztömege elérte a 10 kilogrammot.

A meteorit 1990-es évek vége óta tartó optikai, majd pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálata (a szintén marsi eredetű ALH 84001 után ennél a meteoritnál is) olyan, mikrométeres nagyságrendű anyagdarabokat tárt fel, amelyek a vizsgálatot végző kutatók szerint mikroorganizmusoktól erednek. Amennyiben a vitatott állítások igaznak bizonyulnak, ez a (múltbeli) marsi élet létét bizonyíthatja.