Vízipipa tisztítása

Amit használnak, az szennyeződik is! Ez különösen igaz a vízipipánkra is sajnos. Amennyiben szeretnéd, hogy mindig a maximális élvezethez juss,  amit pipád adhat, kérlek, fordíts figyelmet tisztán tartására is! Alább megpróbálom összefoglalni a tisztítás műveleteit. Ezek egyszerű, szinte bárhol elvégezhető tisztítási módok. Tényleg jó tisztítani a vízipipánkat, mivel sokkal tisztább ízeket kapunk tisztítás után.

A tisztítás érdemes 5-6 használat után levégezni, legkésőbb az utolsó tömés után pár nappal. Így nem fogja a vízipipa teste komolyabban beszívni az utoljára szívott dohány illatát.

A tartály tisztítása:
Meleg vízzel és valamilyen általad kedvelt mosogatószerrel és az esetleg hozzá kapott, vagy vásárolt tisztító kefével alaposan dörzsöld át a belsejét, hogy el tudd távolítani a lerakódásokat és a kellemetlen illatokat. A mosószeres tisztítás után bő vízzel többször is öblítsd át és hagyd teljesen megszáradni.

A test tisztítása:
Lehetőség szerint mindent távolíts el a testről! /tömítés, szelep, tálca/ Ha ez megtörtént, alaposan meleg vízzel többször öblítsd át kívül belül. Használt a kapott vagy vásárolt vékony hosszú tisztító kefét, olyan módon, hogy csepegtess rá mosogatószert, és a pipatest belsejét alaposan takarítsd át vele. Ezek után többszöri bő langyos vizes öblítés, majd szárazra törlés. Amennyiben lehetőséged van rá, a test belsejét sűrített levegővel fújd át, hogy a víz maradéktalanul eltávozhasson belőle. Ez fontos a korrózió megelőzése miatt.

Szívócső tisztítása:
Szintén langyos víz, és esetleg mosogatószer, de óvatosan, ugyan is a nem mosható csövek belsejében egy fém spirál adja a cső tartását, és az olcsóbb csövekben nem is rozsdamentes anyagból van. A rozsdamentes belső spirálok is viszonylag hamar tönkremennek a víztől, ezért ne gyakran tisztítsd így, csak ha már nagyon zavaró a sok mellékíz! Tisztítás után az alapos öblítést követően javasolt vagy a hajszárító, vagy a sűrített levegő használata, de megteszi a centrifugális erő segítsége is. Itt gondolok arra, hogy a csövet pörgetve is el tudod távolítani a víz jó részét. Ez után mindenképpen javasolt fellógatva szárítani, hogy a maradék víz is el tudjon távozni belőle.

Kerámia tisztítása:
A durva szennyeződések mechanikus eltávolítása után leggyorsabb és legjobb módszer tapasztalatom szerint: Megfelelő edényben / ami ellepi a kerámiát, ha vízzel megtöltöd, és amiért anyád nem rúg fenékbe/vizet teszel, és 1 kanál szódabikarbónát, no meg a kerámiát, és felforralod. Mikor már 5-10 percig forrt leveszed a tűzről és hagyod hűlni. A teljes kihűlés előtt kiveszed a kerámiát, és az esetlegesen még rajta lévő szennyeződést mosogató szivacs érdesebbik felével könnyen el tudod távolítani. A belsejéből az üvegmosó segítségével maradéktalanul kitakarítható minden. A kis lyukak tisztaságáról se feledkezz el meggyőződni, ezt praktikusan egy hurkapálca darabbal, vagy fogpiszkálóval is megteheted.

A tálcával egyszerű a dolgod, langyos víz, mosogatószer és szivacs csodákra képes!

Nem maradt más hátra, mint a tömítések tisztítása! Szintén a vizet, a mosogatószert és a kezedet használhatod leg hatékonyabban. A tömítésekre száradásuk után még egy kis figyelmet nem árt fordítani! Amennyiben van kéznél glicerin és fülpiszkáló, vagy vatta, nem árt őket vékonyan, de alaposan átkenni, mert az élettartamukat növelheted vele.Vízipipás szakboltokban kapható folyadékot is lehet használni a mosogató szer helyett, mely az intenzív szagokat nagyon jó hatásfokkal semlegesíti. Vigyázat!!! A tisztító folyadék maró hatású, tartsuk, be a mennyiségi előírásokat melyek a folyadék tartályán fel vannak tüntetve! Ne használjuk műanyag felületeken. És ott ahol látható nyomot hagyhat!

Réz testű vízipipával rendelkezőknek ajánlom még a Sidol használatát, teljesen tisztává és csillogóvá tehetik kedvencüket! Röviden ennyit szerettem volna a pipa tisztításával kapcsolatban megosztani veletek.

Sok jó füstöt kívánok mindenkinek!
Cikket írta: Mátay Ákos
Vizipipaforum.com – Akoska60

Videó a tisztításról, HookahPro.com fórumából: